Slunečnicový, řepkový nebo olivový olej?

Celá léta jste utráceli za drahé slunečnicové a olivové oleje a utěšovali se, že to děláte pro své zdraví? Byla to chyba!

Podle nejnovějších vědeckých výzkumů a závěrů odborníků na výživu se novým králem olejů stává ten nejlevnější a u nás nejdostupnější – řepkový olej!

Řepkový olej se vyrovná olivovému. Za krále rostlinných olejů považují lidé ten, který se lisuje za studena z oliv. Poslední výzkumy však ukazují, že pro naše srdce a kardiovaskulární systém je stejně prospěšný zdánlivě podřadnější olej řepkový.

V některých parametrech ho dokonce předčí.


Řepkový olej byl kdysi zapuzen, kvůli vysokému obsahu kys. erukové, která našemu tělu neprospívá a navíc propůjčila oleji nepříjemnou pachuť. Jenže dnes se pěstuje speciálně vyšlechtěná řepka olejka, která má obsah této kyseliny méně než 2%.

Jeho složení je podobné olivovému oleji, navíc je složením a druhem mastných kyselin obsaženým v něm i dokonce lepší.
Řepkový olej má výhodnější poměr mastných kyselin vhodných pro naše zdraví.

Smí se smažit na olivovém oleji?

Spousta lidí si mylně myslí, že extra-panenský olivový olej se používá výhradně na studenou kuchyni a je naprosto nevhodný pro jakékoliv tepelné úpravy jako je smažení, pečení, restování atd.

ERRORE!     ERRORE!    ERRORE!

Extra-panenský olivový olej se odlišuje od ostatních olejů hlavně v tom, že snáší vysoké teploty více a lépe než ostatní oleje. Je tedy absolutní jedničkou pro smažení, protože se nepřepaluje.

Faktem je, že jeho kouřový bod je mezi 180 – 220° (podle druhu) a může dosáhnout až 280° bez přepálení a to díky své nízké hladině kyselosti. Žádný jiný tuk nevyjde bez újmy při tak vysokých teplotách, jako se používají při fritování.

Na olivovém se tedy smažit smí, ale musíte si hlídat tzv. kouřový bod, při kterém olej začíná kouřit a stává se nevyhovujícím což je mezi 180 – 220°. protože pak se tvoří škodlivé látky vznikající z přepáleného tuku a mohou mít karcinogenní účinky.

Ideální teplota na smažení je kolem 180° C.Olivový olej je tedy pro tepelnou úpravu pokrmů dokonce vhodnější než běžné tuky

Nevýhodou je jeho vysoká cena. Na druhou stranu na jediném extra panenském olivovém oleji můžeme smažit opakovaně, při správném uchování a samozřejmě bez přepálených zbytků.

Inspirací pro použití extra-panenského olivového oleje najdete právě v italských domácnostech, kde nerozlišují způsob úpravy a olivový olej tam teče proudem do všech jídel při jakýchkoliv úpravách.

V domácnostech jižních států Evropy jako je Chorvatsko, Španělsko, Řecko či  Itálie nikdo na jiném než olivovém oleji nevaří ani nesmaží. 

Musím však dodat, že ceny olivového oleje u nás a například ve Španělsku nebo Itálii jsou hodně rozdílné.

Ve Španělsku koupíte olivový olej virgin v nejvyšší kvalitě za polovinu ceny než u nás. Takže až pojedete na dovolenou nezapomeňte si nakoupit pár kanystříků olivového oleje 🙂

Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích.

Nejjednodušší cesta pro začínající vegany a vegetariány.

TUTO ÚŽASNOU KUCHAŘKU MŮŽETE MÍT PRÁVĚ TEĎ JEN ZA 1KČ !!!

Uvařte si doma výborné, jednoduché jídlo rostlinně! V naší kuchařce najdete veganské obdoby vašich oblíbených jídel. Zaručujeme vám, že si pochutnáte a nebude vám po jídle těžko! Klikněte zde!

Ze srovnání u nás běžně používaných olejů vychází jako jednoznačný vítěz řepkový olej, jehož složení nejlépe splňuje výživové požadavky. Obsahuje velmi málo nasycených kyselin, naopak vysoké procento „neutrálních“ mononenasycených mastných kyselin a prospěšných vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6.

Čerpáno z: http://www.vivaoliva.cz/ a http://martinkaturunen.blogspot.com

Komentáře
  • Ochutnávka z naší kuchařky zdarma :)

    Vhodné pro vegetariány, vegany, ale i obyčejné lidi, kteří se chtějí stravovat zdravě a nepodporovat týrání zvířat. Získáte recepty, které jsou levné, rychlé, jednoduché a z dostupných surovin. Dozvíte se, jak vařit tak, aby vašemu tělu nic nechybělo.