Veganské pečivo – rady, tipy a recepty

Když jsem začínala s veganstvím, tak jsem žila ve velice naivním přesvědčení, že pečivo v obchodech tvoří mouka, droždí, sůl, voda a maximálně nějaký konzervant. Nikdy předtím jsem nevěnovala pozornost složení pečiva, a tak mě ani nenapadlo, že budu muset zkoumat, jestli je veganské pečivo či nikoliv. Až poté jsem zjistila, co všechno se může v za tím nadýchaným kouskem housky či chleba skrývat.

Ještě větším překvapením pro mě bylo, že kromě hromady éček se v rohlíku sem tam nachází sádlo, vajíčka či syrovátka. Moje řešení: pečivo vynechám a na svačiny budu chroupat kukuřičné nebo pohankové suchary, a tím se vlastně vyhnu i lepku.

Takové rozhodnutí však není pro každého a také já jsem časem zjistila, že si občas ráda dám krajíc chleba nebo rohlík. A tak jsem se místo hesla: „Lepek a pečivo je zlo!“ začala řídit spíše větou „Všeho s mírou.“

Pokud se totiž ve stravování chováme zodpovědně, necpeme se rohlíky od rána do noci, nebo nemáme intoleranci na lepek, naše tělo by nejspíš nemělo mít větší problémy.

I přesto je však dobré vědět, co do svých úst vkládáme. Proto se nebudeme bavit pouze o tom, kde veganské pečivo sehnat nebo jak ho upéct, ale také z čeho se skládá.

LEPEK – jak to s ním vlastně je?

Často se stává, že máme tendenci na základě jednoho článku generalizovat pár poskytnutých informací na celou problematiku. A to se stává i u textů na téma lepek a pečivo. Nic však není černobílé, a tak bychom se měli naučit věci zkoumat více do hloubky a nedělat unáhlené závěry. 

Co je to lepek?

Lepek neboli gluten označuje skupinu nestravitelných glykoproteinů, tedy bílkovin. Ty se nenachází pouze v pšenici, ale také v žitu, ovsu, ječmenu a dalších obilovinách.

Avšak musíme mít na paměti, že každá z těchto rostlin má trochu jiný typ a jiný podíl lepku. Proto tělo reaguje na jednotlivé obiloviny různě. To znamená, že někteří pacienti s celiakií snesou například oves, pokud není vyráběn na stejné lince jako třeba pšenice, kde by mohlo dojít kontaminaci glykoproteiny, které přirozeně oves neobsahuje, ale pšenice ano.

Jak jsem již zmínila, jestliže netrpíme celiakií ani intolerancí lepku, naše tělo si s lepkem nejspíš poradí. Nicméně stejně jako bychom do sebe neměli od rána do večera nalívat alkohol, pár piv jednou za čas nám neublíží. To stejné se dá uplatnit i v případě lepku, a vlastně veškerých potravin a nápojů, které konzumujeme.


Nejjednodušší cesta je naše kuchařka pro začínající vegany a vegetariány.

TUTO ÚŽASNOU KUCHAŘKU MŮŽETE MÍT PRÁVĚ TEĎ JEN ZA 1KČ !!!

Uvařte si doma výborné, jednoduché jídlo rostlinně! V naší kuchařce najdete veganské obdoby vašich oblíbených jídel. Zaručujeme vám, že si pochutnáte a nebude vám po jídle těžko! Klikněte zde!


Rizika spojená s lepkem

Jako všechny potraviny, také lepek v našem organismu vyvolává určité reakce, i ty negativní. Při jeho trávení dochází k uvolňování látek „rozlepujících cementové spoje“ ve střevech, skrz které přijímáme živiny. Následkem je vyšší propustnost střeva a do krve se tak dostává lepek.

A jak už vyplývá z jeho názvu, lepek se chová jako lepidlo také v těle. Váže na sebe další menší molekuly (např. cholesterol) a tím vznikají v našem krevním oběhu usazeniny, které mohou časem způsobit například infarkt nebo mrtvici.

Dalším negativním účinkem, který lepek „poskytuje“ je sekrece enzymu jménem transglutamináza. Na ty naše tělo reaguje protiútokem, kdy tato opakovaná reakce poškodí imunitní složky buněk v naší sliznici a ta přestává fungovat jak má. Následkem jsou choroby jako celiakie, diabetes typu I, roztroušená skleróza a další.

Názor na to, nakolik je pro nás lepek škodlivý či neškodný, si tedy můžeme z dostupných informací udělat každý sám, dle vlastního uvážení.

Není pečivo jako pečivo a není mouka jako mouka

Nejenže najdeme rozdíly mezi jednotlivými druhy obilovin a mouk, ale také mezi jednotlivými hotovými výrobky. Pečivo tedy můžeme rozdělit do několika základních skupin z rozlišnými charakteristikami.

Bílé pečivo – Při výrobě bílé mouky jsou zrna okleštěna od veškerého svrchního obalu a také klíčků. V těchto složkách se nachází nejvíce vlákniny, vitamínů, tuků a minerálu. Z této skutečnosti logicky vyplývá, že vše, co může prospět našemu zdraví je nenávratně ztraceno a bílá mouka nám neposkytuje nic víc, než uspokojení pro naše chuťové buňky. Některé studie dokonce uvádějí, že vinou šlechtění současná pšenice obsahuje mnohem více lepku, než ta dřívější

Celozrnné pečivo – Abychom mohli nazývat celozrnné pečivo celozrnným, musí obsahovat minimálně 80% celozrnných mouk. Výhodou pro nás zákazníky je fakt, že výrobce musí na prvním místě uvádět mouku, která je zastoupena ve výrobku v největším množství. Pokud tedy na prvním místě ve složení neuvidíte celozrnnou mouku, s jistotou můžete vědět, že se o celozrnné pečivo nejedná.

Vícezrnné pečivo – Jelikož stejně jako celozrnné pečivo obsahuje tento název „zrnné“, jednoduše si jej můžeme splésta myslet si, že jsme se rozhodli pro zdravější variantu – omyl!
Toto označení se řídí pravidlem o obsahu minimálně 5 % mouky, která je z jiných obilovin než pšenice nebo žito. Klidně tedy může být vyrobeno z obyčejné bílé mouky.

Grahamové pečivo – Mouka pro grahamové pečivo je směsí z hladké a celozrnné mouky s vyšším obsahem otrub, které jsou zdrojem prospěšných látek pro lidské zdraví.

Rustikální pečivo – Toto pečivo se hojně sype semínky a je obohaceno o pšeničné klíčky a hrachové otruby.

Cereální pečivo – Označuje veškeré pečivo, které je vyrobeno z obilovin – jakýchkoliv. Náš zákon jej nijak nedefinuje, což znamená, že kupujete tak trochu zajíce v pytli.

Miluješ zvířata?

Tato úžasná kuchařka, kterou můžete mít právě teď za 1 KORUNU je právě pro začínající vegany!

Není to jenom kuchařka, JE TO VAŠE CESTA K LEPŠÍMU ŽIVOTU! K ŽIVOTU BEZ NÁSILÍ, BEZ UTRPENÍ, BEZ ZABÍJENÍ!  KLIKNI ZDE!

Veganské pečivo v českých obchodech

Nejlepším způsobem, jak zjistit, které pečivo vegan je, a které ne, je buďto kupovat balené, nebo si u obsluhy vyžádat složení. U nebaleného pečiva jsou sice vypsány alergeny, ale ty se týkají pouze mléka a vajec, nikoliv sádla a jiných živočišných éček!

Našlo se několik dobrých duší, které zveřejnily různé seznamy se složením pečiva na internet. Měla jsem tedy možnost, sestavit přehledné tabulky, obsahující alespoň některé druhy veganského pečiva. Je však nutné podotknout, že některé supermarkety mají doručovatele pečiva rozděleny podle krajů, a tak se liší bohužel i složení – což se týká třeba Tesca

RECEPTY NA VEGANSKÉ PEČIVO

Turecký chléb lavaš

Ingredience:

  • 400g chlebové mouky
  • 2 lžíce oleje
  • Hrnek vody
  • Sůl
  • *koření dle chuti, mák

Troubu předehřejeme na 250 °C. Mezitím si zpracujeme ingredience do těsta, které se nelepí. Následně vyválíme tenké placky. Ty naskládáme na plech, potřeme vodou a zasypeme například mákem. Pečeme přibližně 3 minuty, dokud se placka nenafoukne.

Křupavé housky

Ingredience:

  • 250 g celozrnné mouky
  • 250 g špaldové mouky
  • 20 g droždí
  • 100 ml vody
  • 100 ml rostl. mléka (např. ovesné)
  • 1-2 lžíce rost. másla (olej)
  • sůl
  • koření dle chuti

Zaděláme kvásek ve vlažné vodě. Po 10 minutách jej zapracujeme spolu se zbytkem ingrediencí a hněteme, dokud těsto nebude těsto vláčné a nelepivé.

Necháme jej kynout pod utěrkou, minimálně hodinu. Poté uplácáme libovolné tvary, které vyskládáme na plech s pečícím papírem a opět necháme kynout ještě 10-15 minut.

Pečeme na 200 °C, 25-35 minut.

Chceš se stát veganem?

Tato úžasná kuchařka, kterou můžete mít právě teď za 1 KORUNU je právě pro začínající vegany! Není to jenom kuchařka, JE TO VAŠE CESTA K LEPŠÍMU ŽIVOTU! K ŽIVOTU BEZ NÁSILÍ, BEZ UTRPENÍ, BEZ ZABÍJENÍ!  KLIKNI ZDE!

Zdroj: https://www.svobodavsem.cz/

Komentáře
  • Ochutnávka z naší kuchařky zdarma :)

    Vhodné pro vegetariány, vegany, ale i obyčejné lidi, kteří se chtějí stravovat zdravě a nepodporovat týrání zvířat. Získáte recepty, které jsou levné, rychlé, jednoduché a z dostupných surovin. Dozvíte se, jak vařit tak, aby vašemu tělu nic nechybělo.