Cože, od teď už jen zelenina?!

Na začátku jsem měla jedinou otázku: Co budu jíst? Při představě zeleninového salátuk snídani, obědu i večeři jsem pokus o veganství vzdala. Dnes mi to přijde úsměvné: Jím pestře, zdravě, jsem plná energie a úsměvy rozdávám na potkání. :-)

Vegane, vegane, život bez masa tě dostane?

Proč se s některými zvířaty mazlíme na gauči, zatímco s jinými na talíři? Už v dětství jsem tomu nerozuměla. Okolí mi však vtloukalo do hlavy, že maso je grunt: „Když nebudeš jíst maso, nevyrosteš. Když nebudeš jíst maso, nevyrostou ti prsa. Nebudeš mít žádnou sílu. Kosti se ti budou lámat.“

Byla to lež. Prsa mám!

Nyní jsem vegan několik let a ujišťuji vás, že prsa mi vyrostla (mám trojky), sílu mám, že uzvednu io hlavu vyššího chlapa (fakt!) a zlomeninu neznám. A co víc: Díky rostlinné stravě jsem se zbavilaekzému na rukou, který mě trápil, nekecám, 24 let. Vyzkoušela jsem lékařské mastičky, tabletky i speciální mýdla, ale co opravdu zabralo, byla až změna stravovacích návyků.

Ovečku na talíř ne. A taky bez sýra, prosím

Prvně jsem začala s vegetariánstvím, což kvůli tlaku okolí nebylo vůbec jednoduché. Jenže i když jsemnejedla maso, stále jsem měla pocit, že kvůli mně zvířata trpí. Rozhodla jsem se pustit do veganství,ale nevěděla jsem jak. Do háje, přece nemůžu být živa jen zeleninou a ovocem? Chtěla jsem normálně jíst, ale bez pocitu, že tím někomu ubližuji a to se zdálo nereálné. Připadala jsem si jako po přejetí parním válcem. Zoufalá. Zklamaná.

Ale nedala jsem se. Inspirovala jsem se u jiných veganů, pátrala po informacích, vzdělávala se. Běhala jsem po obchodech a ochutnávala veganské máslo, mléko, párky, pečivo, sýry, jogurty, smetanu. Věděla jsem totiž jedno: Nechci se vzdát toho, co mám ráda. Experimentovala jsem v kuchyni ahledala, jak bez újmy připravit má oblíbená jídla. Dala jsem to. Stala jsem se vegankou! A věřte nebo ne, šlo to jak po másle. Veganském samozřejmě. :-D

Myslela jsem, že vegani jí jen zeleninu. Netušila jsem, jak moc jsem se spletla

Šlo to jednodušeji, než jsem čekala a překvapilo mě, co všechno vegani jedí. Vůbec to není jen ovoce a zelenina, jak jsem si myslela, naopak – oni si doslova žerou. Fakt, nekecám! Dobroty jako kešu, lískové ořechy, mandle, chia semínka a další pochutiny, které většina lidí kupuje jen na vánoce, teď jíme každý den.

Naučila jsem se vařit bez živočišných produktů a je to jedna mňamka za druhou. Po ničem nám není těžko, uvařeno máme raz dva. Konečně jsem našla stravování, které mi vyhovuje a hlavně má pro mě hluboký smysl. S údivem jsem pozorovala všechny změny, které s veganstvím přicházely a byla jsem nadšená. Chtěla jsem vykřičet do světa, že každý, kdo chce být veganem, se jím může stát. Bez nervů, bez odpírání oblíbených jídel, bez představ trhání lučního kvítí za domem.

Hecla jsem se, vydala jsem kuchařku!

Proto jsem se na pár měsíců zabořila nejen do vaření, ale i psaní. Vytvořila jsem veganskou kuchařkus jednoduchými recepty z běžně dostupných surovin a s radami, v jakých obchodech je najít. Ušetříte si zdlouhavé pobíhání po městě i ne vždy valné výsledky experimentování s veganskou kuchyní.

Chcete se stravovat zdravě, chutně a přitom s vědomím, že opravdu něco děláte pro zvířata a životní prostředí? Stáhněte si zdarma ochutnávku z naší kuchařky Vegane,vař!

Sheryl G. a Tom

Chci ochutnávku zdarma